En finurlig ABC-bok med en twist


Kristin Hammarberg är just nu aktuell med sin debutbok W som i wienerkorv och idag har de första 38 beställningarna landat i postsäcken. Kan du beskriva boken?
– Det är en lite egensinnig ABC-bok som spelar lite på humor. Det är inte det klassiska ABC som man fått i skolan utan en lite mer nytänkande, finurlig, bildbaserad bok som jag tror kommer uppmuntra till nyfikna samtal. 

När Kristin blev mammaledig blev barnböcker en naturlig del av vardagen. En del böcker gjorde starka intryck, mycket genom fina bilder. Men det var inte alltid böckerna var inspirerande. 
– Det är ganska lätt att göra en ful pekbok. Har man fått tio pekböcker så vet man det.  

”Det är ganska lätt att göra en ful pekbok.”

I en pekbok så är det läsaren som ska ge liv åt bildens berättelse. Men det kan vara svårt att få liv i bokstunden i en ålder då barnen kanske inte pratar så mycket än – speciellt om uppslagen inte engagerar.
– Jag har hört andra mammor som säger att barnen kanske inte förstår och att det kan kännas som att läsa för en vägg. Är det här en anka? Frågar man barnet och får inget svar.   

Samtidigt är dessa stunder viktiga oavsett respons, för barnen får med sig mer än man kan ana. Det är anledningen till att W som i wienerkorv har fått samtalsstartare på många sidor. Tanken är att texterna får väcka ens samtalsfantasi så att idéerna kommer igång på uppslagen där bilden står för sig själv. På A som i alp lyder texten: ”Alper är så höga berg att toppen alltid är täckt med snö. Där kan man bygga snögubbar året runt.” Det öppnar upp för samtal om snölek, berg och klimat, eller varför inte klättring? Är barnet 4 månader eller 4 år kan samtalet ta helt olika vägar. 
– Det är en rolig målgrupp, tycker Kristin. 

Målet var från början att testa måla akvarell och att det skulle bli just en ABC-bok växte fram, tillsammans med stil och koncept.
– Jag försöker måla som något ser ut. Jag tittar gärna på en bild och experimenterar utifrån det. Det utvecklades och innan jag kom till ö fick jag göra om de första bokstäverna, men många är ett första försök. Det gick mycket fortare och bättre än jag trodde, men jag har hjälp av att jag läst skissande som teknisk designer. 

”Redan när sonen Eliam var några månader gammal fick han kliva in i rollen som testkommitté”

Det är aldrig för tidigt att börja läsa pekbok. Redan när sonen Eliam var några månader gammal fick han kliva in i rollen som testkommitté, och det han tyckte var roligt att titta på var med och bidrog till vilka motiv som skulle komma med. Men fler faktorer har också spelat in. W som i wienerkorv, är mer än ett namn, det är själva konceptet och en symbol för att innehållet inte är det stereotypiska.
– Det är lite otippat. Det är en ABC-bok med en twist. Jag har inspirerats av sådant jag verkligen gillar. Det tokiga, oväntade tyckte jag var väldigt kul när jag var liten. 

Kristin la också ut bokstäverna på Instagram och frågade sina vänner om tips på vad hon skulle måla. Responsen var positiv. G som i garn var ett av förslagen som kom med i boken. Direkt fanns också en förväntan inför den kommande slutprodukten. 
– Tror du att den är klar till jul? Såna frågor fick jag. Jag märkte att det var många föräldrar som ville köpa den och det uppmuntrade mig att fortsätta skapa. 

Vi diskuterar hur en framtida ABC-bok skulle kunna se ut och Kristin berättar att hon gärna hade gjort en riktigt norrländsk version med R som i ren, P som i palt, och N som i norrsken. Sedan sätter inspirationen igång och idéerna rullar på. Vi får helt enkelt se vad som händer när Kristin Hammarberg plockar fram sina pennor och penslar och skrider till verket.

______
Några har redan hämtat sina barnböcker och snart anländer första beställningar till sina nya hem. Vi ser framemot att höra vad ni tycker och vilken bokstav som blir favorit! Dela dina bilder med taggen #aransforlag. Kristin Hammarbergs W som i wienerkorv kan ju vara årets finaste barnbok, tycker vi  på Arans Förlag.